Skötselråd

Det här är våra riktlinjer som vi rekommenderar att du håller dig till för att få en lyckad läkning av din tatuering.

Följ råden i punkt 1 eller 2 beroende på vilken plast tatueraren täckt tatueringen med.

 1. Behåll den medicinska plasten i upp till 5-7 dagar. Tatueringen kommer vätska under platsen, men det är normalt. Det viktiga här är att plasten är tät. Skulle den släppa är det ingen fara. Då tar du bort den och följer punkt 2. Sitter plasten som den ska tar du ta bort den efter 5-7 dagar. Luckra upp kanterna med lite mild tvål och ljummet vatten. Klistret kan sitta kvar några dagar runt tatueringen men det försvinner. Efter 7 dagar kommer tatueringen vara så pass läkt att det räcker att tvätta och smörja in den morgon och kväll. Använd de eftervårdsprodukter som din tatuerare rekommenderar.
  OBS! Läs alltid innehållsförteckningen på dem om du vet att du har några allergier!
 2. Behåll plastfilmen på över natten. Tvätta sedan tatueringen ordentligt med ljummet vatten och mild tvål. Använd de eftervårdsprodukter som din tatuerare rekommenderar. OBS! Läs alltid innehållsförteckningen på dem om du vet att du har några allergier. Det kommer bildas en sårskorpa eller hinna över tatueringen efter några dagar samt klia. Det är mycket viktigt att man inte kliar eller pillar på tatueringen, utan låter dem lossna av sig själv, annars kan tatueringen tappa färg. Tänk på att din nya tatuering är infektionskänslig.

Följ råden i punkt 1 eller 2

 1. Tvätta händerna och tatueringen med en mild antiseptisk tvål (Tattoo Goo) 2-4 ggr/dag under hela läkningsprocessen. Efter tvätt, smörj tatueringen med ett mycket tunt lager av salva eller lotion (Tattoo Goo) 2-4 ggr/dag tills den dag då det har bildats en skorpa eller hinna över tatueringen. Därefter kan du börja smörja tatueringen med salva eller lotion 3-4 ggr/dag efter tvätt tills du är helt läkt och inte har några skorpor eller hinnor kvar på tatueringen. Tattoo Goo´s eftervårdsprodukter finns att köpa hos oss.
 2. Tvätta händerna och tatueringen med Lactacyd tvål och ljummet vatten 3-4 ggr/dag och smörj sedan in tatueringen med ett tunt lager av Bepanthen, max 4 ggr/dag och alltid efter tvätt tills skorpa eller hinna lossnat. Om du fortfarande känns torr på tatueringen efter att skorporna lossnat kan du smörja in den med en mild oparfymerad hudlotion.  Bepanthen och Lactacyd finns att köpa på Apoteket.

Tills skorpan eller hinnan har lossnat och tatueringen läkt är det viktigt att:

 • Inte röra, klia eller peta på tatueringen i onödan utan låta den läka ifred!
 • Inte ha kläder eller annat som kan skava mot tatueringen
 • Alltid ha rena händer när du smörjer tatueringen
 • Använd rena täckande kläder och rena sängkläder
 • Inte duscha för länge
 • Låta tatueringen lufttorka el. klappa den torr försiktigt med ren handduk efter tvätt
 • Inget bad/simhall/jacuzzi, solning, solarium, bastu eller träning

Huden kan kännas torr en tid efter den läkt. Smörj den då med lotion (Tattoo Goo eller annan hudlotion). Tänk på att tatueringen är solkänslig. Använd därför alltid hög solskyddsfaktor när tatueringen har läkt.