FAQ

Är det säkert att tatuera sig?

Ja, så länge du går till en ansedd tatuerare som följer alla rekommenderade säkerhetsföreskrifter. Ta reda på vad dessa rekommendationer är genom att gå igenom säkerhetschecklistan.

Detta bör du fråga din tatuerare

– Genomgått hygienutbildning (Be att få se diplom/certificat)
– Använder handskar (ej Latex då det kan ge allvarliga allergier)
– Köper registrerad tatueringsfärg enligt färglagstiftningen
– Är tatueraren vaccinerad mot Hepatit B
– Gå alltid igenom artistens portfolio innan
– Försäkra dig att du får ett skötselråd

Här har du länkar där du kan läsa mer:

http://www.socialstyrelsen.se/fragorochsvar/piercingochtatuering#anchor_0

http://tattoo.about.com/cs/beginners/a/blchecklist.htm

Hur går det till?

När du har en idé om vad du vill göra kontaktar du oss, antingen via en bokningsförfrågan eller via mail eller telefon. Därefter bokar vi in en konsultation hos den tatueraren som bäst passar ditt uppdrag. Det är en halvtimme då du beskriver vad du vill göra samt visar de referenser du har med dig. Tatueraren kommer gå igenom allt och se vad som är möjligt och göra samt vad som passar som tatuering. Om tatueringen är klar och enkel bokar vi in en tatueringstid direkt utan konsultationstid.

Vi tar 1000 kr i deposition för varje bokat tatueringstillfälle, detta dras naturligtvis av på slutpriset. Detta för att vi inte ska ha en massa ”spökbokningar” i systemet. Dyker man inte upp eller inte meddelar oss senast tre dagar innan bokad tid ryker depositionen.

Sedan kommer man på sin inbokade tatueringstid och går igenom motivet igen med tatueraren och gör eventuella ändringar tillsammans. Sedan är det bara att sätta igång! Viktigt att man är frisk och att man har ätit ordentligt innan.

Gör det ont?

Smärta är verkligen relativt. Alla har en olika tolerans för smärta. Tänker inte lura dig, men – det gör ont. Bara inte så mycket. Några har jämfört det med “tusen myror”. Men, folk skulle inte återvända igen och igen för tatuering efter tatuering, om det gjorde så ont! De flesta av oss gillar inte smärta, men skönheten i tatuering och stoltheten i samband med att bära en uppväger långt en litet pin-stick här och där.

För mer information och hur man handskas med dina rädslor, läs Hur mycket det verkligen gör ont?

Kan jag använda bedövningskräm?

Dessa typer av produkter rekommenderas inte.Ta reda på varför genom att läsa No Pain, No Gain.

Hur mycket kostar det?

När det gäller tatueringar, du får vad du betalar för. Ja, det finns massor av tatuerare där ute som kommer tatuera billigt, och många gånger slutar det med att du får leta upp en riktig artist och fråga om en cover-up eller göra en laserbehandling. Leta efter kvalitet och var villig att betala för det.

Under konsultationen kommer tatueraren lättare kunna ge dig ett pris. Ändrar du motivet, lägger till nya önskemål eller vill ta fler pauser än vad tatueraren räknat med blir det ju dyrare efter som tatuerarens tid kostar, precis som i alla andra yrken.

Vår startavgift är 1000 kr och det är någon så litet som ett puttehjärta i bara linjer för exempel. Varför måste vi ha en startavgift? jo allt material kostar oavsett om vi drar ett streck eller gör en halv sleeve. Ett litet namn kostar ca 1000 som start och uppåt beroende på storlek. En liten tatuering kan kosta mer än en större om den lilla innehåller många detaljer och färger kontra en större enkel tatuering. Bäst är att kontakta oss personligen för att få ett pris.

Vad ska jag välja att göra? Och var?

Detta är en fråga om personlig smak. Du kan få vad du vill och vad din artist är villig att göra. Du kan välja en redan klar bild, eller så kan du få tatueraren att skapa en anpassad tatuering för just dig. Din enda begränsning är din egen fantasi. Såvitt din fantasi är möjlig att göra en tatuering av, bara att tänka på vad du gör för arbete och vilken typ av sociala kretsar du är i. Du kanske vill överväga att placera din tatuering där det lätt kan täckas upp med vanliga kläder. Heavenly Ink tar sig rätten att tacka nej till motiv och placeringar som vi anser vara olämpliga av olika orsaker.

Är det OK att få en tatuering om jag är sjuk?

Nej! Att få en tatuering när immunförsvaret inte är 100 % är ingen bra idé. Du kommer att behöva din styrka och dina vita blodkroppar för att läka din tatuering, något din kropp inte kommer att kunna göra om det redan utgör en kamp mot virus och bakterier. För att inte nämna det faktum att det inte är så välkommet att få in din sjukdom i tatueringsstudion och riskera bakterier på andra, framför allt din artist. Om du har en bokad tatueringstid, ring och boka om till när du känner dig bra igen. Ring oss om du undrar om du är osäker på om du är tillräckligt frisk eller inte!

Min vän precis köpt ett tatueringskit och vill öva på mig. Ska jag låta dem?

NEJ! Din vän kan sätta ditt liv i fara genom att dåraktigt försöka lära sig detta hemma. Tala om för dem att de behöver gå en ordentlig lärlingsutbildning, och att de kan börja öva på dig när deras mentor (master) känner att de är redo. Om de inte vet hur man får en lärlingsplats, läs Lärling: På jakt!

Du kan bli smittat med Hepatit B, MRSA mm samt få tatueringsfärg i dig som du inte har en aning om vad det är. Det är inte värt det!

Hur ska jag bäst ta hand om min tatuering?

Det kommer bildas en sårskorpa eller hinna över tatueringen efter några dagar samt även klia. Det är mycket viktigt att man inte kliar eller pillar på sårskorporna utan låter dem lossna av sig själv, annars kan tatueringen tappa färg. Tänk på att din nya tatuering är infektionskänslig!

Tills skorpan eller hinnan har lossnat och tatueringen läkt är det viktigt att:

– Inte röra eller klia!
– Inte ha kläder eller annat som kan skava mot tatueringen
– Inte peta på tatueringen i onödan utan låt den läka ifred
– Alltid ha rena händer när du smörjer tatueringen
– Använda rena täckande kläder och rena sängkläder
– Inte duscha för länge
– Låta tatueringen lufttorka eller klappa den torr försiktigt med ren handduk/pappershanduk efter tvätt- Inget bad/simhall/jacuzzi/solning/solarium/bastu eller träning

Efter ca 1-2 veckor lossnar skorpan/hinnan och tatueringen är läkt. Huden kan kännas torr en tid efter det. Smörj den då med lotion (Tattoo Goo eller annan rekommenderad salva). Tänk på att tatueringen är solkänslig. Använd därför alltid hög solskyddsfaktor när tatuering har läkt.

Vilken åldersgräns håller vi?

Vi har 18-årsgräns oavsett om föräldrarna godkänner eller inte.